Naczynia i akcesoria
Na ostateczny smak i aromat zaparzonej herbaty bardzo duży wpływ mają naczynia, w których przygotowuje się napar. Przy wyborze naczyń, w których będzie parzona i podawana herbata należy zwracać uwagę na właściwości materiału, z którego są zrobione. Powinien on być bezwonny i obojętny pod względem chemicznym, najlepiej o gładkiej powierzchni, aby łatwiej było utrzymać naczynie w czystości.
Kubki i filiżanki
Najlepsze do podawania herbaty są filiżanki porcelanowe. Lekka przezroczystość ich ścianek pozwala wydobyć całe bogactwo zaparzonego naparu, a gładkość porcelany sprawia, że ich używanie jest niezwykle przyjemne.
Czajniczki z wkładką
Jeżeli chcemy po zaparzeniu herbaty łatwo pozbyć się fusów z czajniczka należy wybierać czajniczki z wkładką w postaci sitka. Listki mają w nim wystarczająco dużo miejsca, aby się rozwinąć, a po zaparzeniu można sitko po prostu wyjąć.
Optymalnym rozwiązaniem jest posiadanie oddzielnych czajniczków na herbatę czarną i zieloną, gdyż czarne herbaty mają intensywny smak i aromat, który może pozostać w czajniczku i wpłynąć na smak oraz zapach zaparzanej w nim herbaty zielonej.
Zaparzaczki do herbaty
Do usuwania fusów z herbaty niezastąpione są zaparzaczki, które występują najczęściej w formie koszyczków i sitek, ale zdarzają się też bardziej fantazyjne wzory, np. domki, owoce, które leżąc na spodeczku obok filiżanki herbaty są ciekawą ozdobą stołu.
Wybierając zaparzaczkę powinniśmy się zwrócić uwagę, czy ma ona wystarczającą objętość, aby liście herbaty mogły się maksymalnie rozwinąć, a wyekstrahowane substancje miały możliwość swobodnego przepływu. Zaparzaczki są szczególnie przydatne w przypadku zaparzania herbat, które należy parzyć krótko (np. zielonych, białych), gdyż pozwalają na łatwe i szybkie usunięcie liści z gorącego naparu.
Podgrzewacze i ocieplacze
Czasami przygotowując herbatę korzysta się również z podgrzewaczy i ocieplaczy, które pomagają utrzymać temperaturę zaparzonej herbaty. Należy jednak pamiętać, że pomimo zachowania wysokiej temperatury herbata, której nie wypijemy od razu po zaparzeniu w dużym stopniu traci swój smak i aromat. Z upływem czasu coraz bardziej wyczuwalne stają się garbniki i herbata zaczyna mieć gorzki smak.
|