[strona główna] [kontakt]
Herbaciani.pl - serwis dla miłośników herbaty

Od czego zależy jakość herbaty

Na jakość herbaty wpływa wiele czynników. Od momentu posadzenia krzewu herbacianego aż do chwili, gdy herbata trafi do sklepu ma miejsce wiele czynności, które wpływają na jakość i charakter produktu finalnego.

Uprawa

Najlepsze jakościowo liście pochodzą z upraw znajdujących się powyżej 2000 m n.p.m. To z nich produkuje się najdroższe herbaty, charakteryzujące się bogatym aromatem. Dzieje się tak dlatego, że chłodniejszy klimat, duże nasłonecznienie oraz obfite opady są warunkami najbardziej sprzyjającymi dla wzrostu krzewów herbacianych.

Zbiory

Bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na jakość herbaty jest moment zbioru listków. Generalnie im młodsze liście, tym bardziej wartościowy jest otrzymywany z nich napar. Wynika to z faktu, że posiadają one więcej olejków eterycznych, a mniej garbnika (w większej ilości przyczynia się on do pogorszenia smaku herbaty). Najcenniejsze liście to tzw. flesze, czyli pączek liściowy i dwa najmłodsze liście na gałązce.

W Chinach i Japonii uważa się, że najlepszymi zbiorami są dwa pierwsze: kwietniowy i na przełomie maja i czerwca. Dosyć dobre są również herbaty uzyskanie ze trzeciego, lipcowego, zbioru, ale już zbiory czwarty (sierpniowy) i piąty (wrześniowy) dają dużo gorszą herbatę. Zbiory wiosenne dostarczają bardzo aromatycznych liści z dużą ilością tipsów, a liście ze zbiorów późnoletnich i jesiennych mają dużo więcej garbnika, ale są mało aromatyczne.

W południowych Indiach, na Cejlonie (Sri Lanka) i w Indonezji zbiory liści trwają przez cały rok. Również w tych rejonach moment zbioru ma duży wpływ na jakość suszu: w przypadku herbat pochodzących z północno-wschodnich Indii z rejonu Darjeeling najlepsze są zbiory od marca do maja, a w przypadku herbat z północno-wschodnich Indii, ale z rejonu Assam najlepsze herbaty produkuje się z liści zebranych od połowy maja do początku lipca.

Stopień rozdrobnienia

Jeżeli bierzemy pod uwagę herbaty sypkie, to najczęściej najbardziej ceni się herbaty o całych, możliwie mało rozdrobnionych liściach. Jednakże w Indiach, Pakistanie i Egipcie, to właśnie najbardziej rozdrobniony pył herbaciany (dust) jest najbardziej poszukiwany przez konsumentów.












Czas na herbatę
© Remake Marketing - polityka prywatności - polityka cookies - kontakt