Jak wybrać dobrą herbatę?
Na naszym rynku wybór herbat jest dosyć duży i z każdym rokiem się powiększa. Oprócz herbat w torebkach coraz większą popularnością cieszą się herbaty sypane. Można je kupić nie tylko w supermarketach, ale też w hrebaciarniach oraz w specjalistycznych sklepach herbacianych (stacjonarnych i internetowych), których powstaje coraz więcej. Aby z tej bogatej oferty wybrać, to, co najlepsze należy wiedzieć, jak powinny wyglądać liście poszczególnych rodzajów herbat.
Na co zwracać uwagę?
Herbata zielona - jej liście powinny mieć kolor od srebrzystego do ciemnozielonego, najlepiej z połyskiem. Im jaśniejsza barwa liści, tym lepsza herbata. Jeśli chodzi o stopień zwinięcia liści, to trudno tu sformułować jednoznaczne zasady, gdyż sposoby zwijania różnią się w zależności od gatunku herbaty, najczęściej jednak dokładne skręcenie wskazuje na wysoką jakość suszu.
Herbata czarna - jej liście powinny mieć kolor czarny z błyszczącym odcieniem pomarańczowym, granatowym lub czerwonym. O złej jakości herbaty świadczy matowy szarawy, odcień-taka herbata została w procesie produkcyjnym wyjałowiona z soku.
Herbata czerwona - najlepsze herbaty mają charakterystycznie zabarwione brzegi liści.
Herbata biała - jej liście powinny mieć jasną, srebrzystą barwę i delikatny puszek.
Co zrobić, żeby wybrać najlepszą herbatę?
Oprócz wyżej wymienionej charakterystyki wyglądu poszczególnych herbat istnieją też uniwersalne zasady odnoszące się do każdego typu herbat. Im wyższa jakość herbaty, tym więcej jest w niej tzw. tipsów. Tipsy to młode pączki liściowe, które zawierają szczególnie dużo aromatu, tak więc ich obecność znacząco podnosi walory smakowe naparu. W suszu są one łatwo zauważalne, gdyż charakteryzują się jasnym, srebrzystym kolorem. Jasna barwa wskazuje na zachowanie przez nie puszku, odpornego na działanie obróbki przemysłowej. Oprócz obecności tipsów dobra herbata powinna się charakteryzować silnym swoistym zapachem, a jego brak świadczy o złym przechowywaniu.
|