Rodzaje i gatunki herbat
W tym dziale opiszemy różne rodzaje i gatunki herbat.
Posłużyliśmy się przy tym stopniem fermentacji herbaty - od najmniejszej, po największą. Na samym końcu zajęliśmy się napojami uznawanymi za herbaty, choć pozyskiwanymi z liści innych roślin.
Rodzaje herbat
herbata biała - delikatny aromat i smak zawdzięcza pominięciu procesu fermentacji. Do jej produkcji używa się jedynie młodych, nierozwiniętych pączków, zbieranych wczesną wiosną.
herbata zielona - podobnie jak herbata biała, nie jest poddawana procesowi fermentacji. Dzięki temu zachowuje bogaty skład oraz ładodny smak.
herbata żółta - wciąż mało znana, a szkoda. Żółta podlega tylko częściowej fermentacji, umiejscawia się ją pomiędzy herbatami zielonymi a czerwonymi.
herbata czerwona - zdobywająca coraz większą popularność, ze względu na proces produkcji znajduje się pomiędzy herbatami zielonymi, a czarnymi.
herbata pu-erh - uznawana za herbatę czerwoną, tak naprawdę tworzy odrębny rodzaj herbaty. Tradycja jej produkcji sięga początków naszej ery.
herbata czarna - najpopularniejsza w Polsce, swój kolor, smak i aromat zawdzięcza pełnemu procesowi fermentacji. Warto pamiętać, że czarne herbaty to nie tylko tanie torebkowe odmiany.
yerba mate - południowoamerykański odpowiednik czarnej herbaty. Powstaje z liści ostrokrzewu paragwajskiego uprawianego w południowej Brazylii, Paragwaju i Argentynie.
rooibos - napój produkowany z rośliny rooibos, pochodzącej z Afryki Południowej. Jej nazwa oznacza "czerwony krzew".
lapacho - napój wywodzący się z Ameryki Południowej, wytwarzany z kory drzewa lapacho.
honey bush - herbatopodobny napój rodem z Gór Przylądkowych w Afryce Południowej. Nazwa tej rośliny oznacza miodokrzew i wywodzi się od żółtych miododajnych kwiatów.
|