Herbata Pu-erh
Pu-erh jest często uznawana za herbatę czerwoną, ale tak naprawdę tworzy ona odrębny rodzaj herbaty. Jest produkowana w Chinach, w prowincji Yunnan od mniej więcej 1700 lat. Według legendy do jej powstania przyczynił się przypadek: w czasie powodzi woda zalała herbatę przechowywaną w grocie. Rolnicy nie wyrzucili jej jednak, a z czasem docenili jej właściwości zdrowotne. Właśnie ze względu na nie herbata ta jest niezwykle cenna i początkowo była serwowana wyłącznie na cesarskim dworze.
Pu-erh fermentowana w 70%, czyli bardziej niż w przypadku herbat czerwonych i mniej niż czarnych. Jej liście poddaje się długiej fermentacji i dojrzewaniu, które może trwać nawet trzy miesiące (w przypadku najwykwintniejszych herbat może dochodzić nawet do 50 lat). Często występuje ona w formie aromatyzowanej, gdyż jej specyficzny ziemisty smak nie odpowiada wielu osobom. Można ją przechowywać przez nieograniczony czas. Pu-erh ma potwierdzone silne działanie zdrowotne, które zostały opisane w dziale Właściwości herbaty
Przygotowanie
Aby należycie zaparzyć herbatę Pu-erh należy wsypać 1/2 - 1 łyżeczkę suszu herbacianego na filiżankę. Po zalaniu wrzątkiem można ją zamieszać, odlać napar, zalać znowu gorącą wodą i wypić napar z drugiego parzenia. Można ją jednak pić od razu po zaparzeniu (napar ma wtedy bardziej intensywny, choć nie zawsze lepszy smak). Powinno się ją parzyć 3-5 min.
|