Yerba mate
Yerba mate to napój będący południowoamerykańskim odpowiednikiem czarnej herbaty. Powstaje z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguriensis) uprawianego w południowej Brazylii, Paragwaju i Argentynie.
Historia
Yerba jest tradycyjnym napojem Indian Keczua, ale pierwsze plantacje ostrokrzewu zostały założone dopiero przez jezuitów w 1670 roku. Co prawda początkowo misjonarze odnosili się nieufnie do tradycyjnego napoju, ale wkrótce zaczęli promować jej spożywanie, chcąc w ten sposób odwieść tubylców od picia alkoholu.
Ceremonia parzenia
W Ameryce Południowej yerba jest nie tylko napojem, ale też przedmiotem kultu, a jej przygotowywanie i picie jest bardzo zrytualizowane. Do poprawnego zaparzenia yerby potrzebna jest:
Mate (inna nazwa: calabasa) - specjalne naczynie do zaparzania yerba mate, najczęściej wykonane jest z odmiany dyni (tykwy). Mate może być też zrobione z drewna lub rogu wołu (wtedy naczynie nazywamy guampą). Oczywiście jeśli nie mamy mate możemy przygotować yerbę w kubku lub termosie.
Bombilla - rurka, przez którą pije się napar. Kiedyś rurki wykonywano z bambusu, ale obecnie używa się metalowych rurek z sitkiem, które są łatwiejsze w czyszczeniu i się nie zatykają.
Aby właściwie przyrządzić yerbę najpierw należy włożyć do mate bombillę, następnie napełnić do połowy liśćmi. Następnie należy zatkać otwór odwrócić mate do góry nogami i lekko potrząsnąć (umożliwia to większym liściom pozostanie na wierzchu). Potem zalewamy liście wodą o temperaturze nie większej niż 70 stopni i parzymy 10-15 minut. Zaparzony napar pijemy przez bombillę niewielkimi łykami. Liście mogą być parzone wielokrotnie. Napar ma zielono brązowy kolor i cierpki, ale zarazem bardzo aromatyczny smak. Yerbę można przechowywać około 3 lat.
Yerba mate - porównaj ceny w Nokaut.pl
Właściwości zdrowotne yerby opisane są w dziale Właściwości herbaty.
|
|