Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.
[strona główna] [kontakt]
Herbaciani.pl - serwis dla miłośników herbaty

Yerba mate

Yerba mate to napój będący południowoamerykańskim odpowiednikiem czarnej herbaty. Powstaje z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguriensis) uprawianego w południowej Brazylii, Paragwaju i Argentynie.

Historia

Yerba jest tradycyjnym napojem Indian Keczua, ale pierwsze plantacje ostrokrzewu zostały założone dopiero przez jezuitów w 1670 roku. Co prawda początkowo misjonarze odnosili się nieufnie do tradycyjnego napoju, ale wkrótce zaczęli promować jej spożywanie, chcąc w ten sposób odwieść tubylców od picia alkoholu.

Ceremonia parzenia

W Ameryce Południowej yerba jest nie tylko napojem, ale też przedmiotem kultu, a jej przygotowywanie i picie jest bardzo zrytualizowane. Do poprawnego zaparzenia yerby potrzebna jest:

Mate (inna nazwa: calabasa) - specjalne naczynie do zaparzania yerba mate, najczęściej wykonane jest z odmiany dyni (tykwy). Mate może być też zrobione z drewna lub rogu wołu (wtedy naczynie nazywamy guampą). Oczywiście jeśli nie mamy mate możemy przygotować yerbę w kubku lub termosie.

Bombilla - rurka, przez którą pije się napar. Kiedyś rurki wykonywano z bambusu, ale obecnie używa się metalowych rurek z sitkiem, które są łatwiejsze w czyszczeniu i się nie zatykają.

Aby właściwie przyrządzić yerbę najpierw należy włożyć do mate bombillę, następnie napełnić do połowy liśćmi. Następnie należy zatkać otwór odwrócić mate do góry nogami i lekko potrząsnąć (umożliwia to większym liściom pozostanie na wierzchu).

Potem zalewamy liście wodą o temperaturze nie większej niż 70 stopni i parzymy 10-15 minut. Zaparzony napar pijemy przez bombillę niewielkimi łykami. Liście mogą być parzone wielokrotnie. Napar ma zielono brązowy kolor i cierpki, ale zarazem bardzo aromatyczny smak. Yerbę można przechowywać około 3 lat.

Yerba mate - porównaj ceny w Nokaut.pl

Właściwości zdrowotne yerby opisane są w dziale Właściwości herbaty.












Czas na herbatę
© Remake Marketing - polityka prywatności - polityka cookies - kontakt