Herbata czerwona
Herbata czerwona jest produktem pośrednim pomiędzy herbatą czarną a zieloną, gdyż jest poddawana tylko częściowej fermentacji - od 30-50% w przypadku oolongów chińskich i 60-70% w przypadku tajwańskich. Proces fermentacji trwa jedynie do momentu uzyskania przez liście herbaty czerwonego zabarwienia na brzegach. Po etapie więdnięcia liście wkłada się do specjalnych koszy i potrząsa nimi tak, aby ich brzegi uległy otarciu. Bezpośrednio po więdnięciu następuje suszenie, a rezygnacja ze skręcania powoduje, ze liście herbaty czerwonej wydają się większe niż czarnej.
Przygotowanie
Herbaty czerwone parzy się w podobny sposób, jak herbaty czarne. Należy je zalewać wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza i parzyć przez 3-7 minut (im większe liście herbaty, tym dłużej).
Gatunki
Oolong - pochodzi z Tajwanu. Jej jakość może być zarówno przeciętna, jak i wykwintna w zależności od czasu jej zbioru i zawartości tipsów. Można ją przechowywać przez nieograniczony czas. Jej napar ma złocisty lub ciemnobrązowy kolor, łagodny smak o chlebowo-kwiatowym posmaku i intensywny aromat.
Jade Oolong - pochodzi z południowego Tajwanu. Jej napar ma żółtawy kolor, kwiatowy aromat i przyjemny smak.
|