Herbata żółta
Herbata żółta podlega tylko częściowej fermentacji i z tego powodu zajmuje miejsce pomiędzy herbatami zielonymi a czerwonymi, lecz bliżej jej do zielonych. Jest produkowana w Chinach i mało znana w Europie. Produkuje się ją w niewielkich ilościach, dlatego osiąga tak wysoką cenę. Pochodzenie jej nazwy wiąże się z tym, że w starożytnych Chinach była podawana tylko na dworze cesarskim (a żółty był kolorem cesarza).
Przygotowanie
Żółtą herbatę należy parzyć przez około 3-5 minut zalewając susz herbaciany wodą o temperaturze około 80 stopni. Większość gatunków można zaparzać tylko raz, choć są też takie, które nadają się do kilkukrotnego parzenia.
Gatunki
Huang Da Cha - chińska herbata, którą wytwarza się według buddyjskiej receptury. Jej napar ma delikatny, korzenny aromat.
Huoshan Huangya - tradycyjna herbat chińska, która może być zaparzana nawet 3 razy.
Junshan Yin Zhen (Yellow Needle; Żółte Igły) - wykwintna chińska herbata, której nazwa wzięła się z podobieństwa do jednego z gatunków białej herbaty (Yin Zhen). Do filiżanki należy wsypać jedną łyżeczkę, zalać wodą o temperaturze 80oC i zaparzać przez 3-5 minut. Żółte Igły mogą być zaparzane 3 razy.
Yellow Buds (Żółte Pączki) - chińska herbata, pochodząca z prowincji Anhui. Jest ona bardzo cenna, gdyż zbiera się ją ręcznie i produkuje w niewielkich ilościach. Do jej produkcji wykorzystuje się jedynie pączek i pierwszy listek. Proces jej produkcji jest podobny, jak herbaty zielonej, ale w ostatnim stadium wytwarzania jej liście suszy się stopniowo (pod lnianym przykryciem), a nie szybko Dość często występuje w mieszankach z herbatami białymi lub zielonymi. Jej napar ma złotożółty kolor i pełny smak z miodową nutą.
|