Herbata zielona
Herbata zielona, w przeciwieństwie do czarnej, nie jest poddawana procesowi fermentacji. Dzięki temu zachowuje ona więcej składników mineralnych i ma delikatniejszy od niej smak i aromat.
Przygotowanie
Aby prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę nie należy zalewać jej wrzątkiem, ale wodą ostudzoną do temperatury ok. 60-90 stopni Celsjusza (w zależności od gatunku herbaty). Aby woda osiągnęła odpowiednią temperaturę po jej zagotowaniu trzeba odczekać ok. 12-14 minut. Po zalaniu suchej herbaty wodą należy parzyć ją 3-4 minuty. Krócej parzy się te gatunki herbat, które stają się gorzkie oraz te o większych liściach.
Wiele gatunków herbat zielonych nadaje się do dwu- lub trzykrotnego parzenia. Z pierwszego parzenia otrzymujemy napar o właściwościach pobudzających, a z kolejnych - uspokajający. Jeżeli zamierzamy zaparzać herbatę kilkakrotnie pierwsze parzenie powinno być krótkie.
Gatunki
Bancha - pochodzi z Japonii i jest uważana za dość niewyszukaną. Często występuje w postaci aromatyzowanej, stosuje się ją też do mieszanki Genmaicha. Może być przechowywana przez 2 lata. Zaparza się ją 3-4 minuty, wsypując jedną, troszkę czubatą łyżeczkę na filiżankę. Jej napar ma żółtobrązowy kolor i cierpki smak, czasem z posmakiem ryby lub szpinaku.
Chun Mee (Piękne brwi) - jest to jedna z najbardziej znanych herbat zielonych, wytwarzana w Chinach i na Tajwanie. Bardzo często występuje w wersji aromatyzowanej i nadaje się do przechowywania nawet przez 3 lata. Jej napar ma lekko korzenny posmak, ale w przypadku zbyt długiego parzenia lub dodania zbyt dużej ilości suchej herbaty może pojawić się posmak rybny lub szpinakowy.
Cui Zhen - pochodzi z Chin. Jej nazwa wywodzi się od legendarnej księżniczki Cui Zhen, która zbierając liście tej właśnie herbaty spadła w przepaść. Cui Zhen może być przechowywana przez czas nieograniczony. Parzy się ją przez 3 minuty, wsypując 1 płaską łyżeczkę na filiżankę. Napar ma delikatny smak i agrestowy aromat.
Genmeicha - herbata japońska, składająca się z herbaty Bancha i prażonego ryżu, a czasem też z innych dodatków np. kukurydzy. Zaparza się ją przez 4-5 minut, wsypując jedną płaską łyżeczkę na filiżankę, można zalewać ją wrzątkiem. Jej napar ma żółtozielony kolor i słodkawy smak z ryżowym posmakiem.
Green Jade Rings (Jadeitowe Pierścienie) - pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Po zebraniu pączki liściowe są zwijane w pierścienie, które podczas parzenia rozwijają się. Powinna być zaparzana 3-4 minuty, nie należy zalewać jej wrzątkiem. Jej napar owocowy smak z ziemistą nutą.
Gunpowder (Proch Strzelniczy) - jedna z najbardziej znanych chińskich herbat zielonych, ale obecnie jej produkcja odbywa się także na Tajwanie i Cejlonie. Najbardziej cenione gatunki tej herbaty to: Temple of Heaven, Pin Head i Green Pearls. Występuje w postaci ciemnooliwkowych, zwiniętych kulek (im mniejsze kulki, tym lepsza herbata). W zależności od gatunku jej jakość jest przeciętna lub średnia, ale przez koneserów nie jest uważana za wykwintną. Jej napar ma cierpki smak i z tego powodu najlepiej jest ją pić dopiero po drugim zaparzeniu.
Gyokuro (Drogocenna Rosa) - najwykwintniejsza herbata japońska, uprawia się ją w rejonie Shizuoka. Jej wyjątkowy smak uzyskuje się dzięki specjalnemu procesowi produkcyjnemu: gdy na krzewach herbacianych pojawią się pączki są one zaciemniane specjalnymi matami. Pozwala to liściom nabrać ciemniej, intensywnej barwy, a otrzymanemu z nich naparowi nadaje słodki i delikatny smak. Aby należycie zaparzyć Gyokuro należy wsypać jedną, płaską łyżeczkę na filiżankę, zalać wodą o temperaturze najwyżej 60 stopni Celsjusza i parzyć 2-3 minuty. Jej napar ma zielony kolor i wytrawny smak z owocowym posmakiem.
Kokeicha - pochodzi z Japonii. Powstaje z herbat łamanych i pyłu herbacianego, które mieli się i przeciska przez specjalne sita. Produkt finalny ma postać małych, ciemnych igiełek. Można ją przechowywać przez nieograniczony czas. Do zaparzania używany jednej płaskiej łyżeczki na filiżankę, parzymy przez 3-5 minut. Jej napar ma zielonożółty kolor i przeciętny lekko cierpki, szpinakowy smak.
Kukicha - japońska herbata, na którą składają się żyłki i łodyżki liściowe gatunków Sencha i Gyokuro. Kukicha częściowo zachowuje ich walory, ale jest od nich tańsza. Na filiżankę używa się jednej płaskiej łyżeczki, której nie zalewamy wrzątkiem i parzymy 3-5 minut. Jej napar ma żółtawy kolor i łagodny owocowy smak z lekkim kwiatowym posmakiem.
Lung Ching (Smocze Źródło) - pochodzi z Chin, uważana przez znawców za najsłynniejszą zieloną herbatę świata. Ma nietypowy jak na zieloną herbatę smak, gdyż jest łagodna i pozbawiona goryczy, a nawet lekko słodka. Jej napar ma kwiatowo-orzechowy aromat. Aby należycie ją zaparzyć należy zalewać susz wodą o temperaturze nie większej niż 70 stopni Celsjusza.
Matcha - japońska herbata przeznaczona do ceremonii herbacianej produkowana z herbaty Tencha, występuje w postaci jasnego, drobnego proszku. Jej nietypowa forma wymusza również nietypowy sposób parzenia. Najpierw herbaciany proszek wsypać do miseczki, wlać trochę wody, a potem rozbić specjalną bambusową trzepaczką. Dopiero tak przygotowaną Matchę możemy zalać gorącą wodą. Należy ją wypić od razu po zalaniu. Jej napar jest gorzki i cierpki.
Mu Dan - chińska herbata występująca w postaci pączków liściowych związanych w rozetkę. Może być przechowywana przez nieograniczony czas. Do parzenia używa się jednej rozetki na filiżankę lub dzbanek. Ta sama rozetka może być zaparzana nawet 4-5 razy. Jej napar ma żółtozielony kolor, kwiatowy aromat, a smak zmienia się od świeżego przy pierwszym zalaniu do owocowego o miodowym aromacie przy kolejnych.
Pi Lo Chun (Nefrytowa Spirala Wiosny) - jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych. Jej unikalny aromat powstaje w wyniku specjalnej uprawy: krzewy herbaciane sadzone są niedaleko drzew owocowych, aby wchłaniać w trakcie wzrostu zapach ich kwiatów. Produkuje się ją jedynie z pączków liściowych z pierwszym liściem, które po zebraniu są ręcznie zwijane w spirale (w suszu występują srebrzyste tipsy). Należy parzyć ją około 5 minut, wsypując płaską łyżeczkę suchej herbaty na filiżankę; nie powinno się zalewać jej wrzątkiem. Napar ma żółtozielony kolor, świeży aromat i łagodny smak.
Sencha - jedna z najpopularniejszych zielonych herbat pochodząca z Japonii. Bardzo często występuje w postaci aromatyzowanej, może być przechowywana jedynie przez 2 3 lata. Należy parzyć ją 3-4 minuty, wsypując jedną płaską łyżeczkę herbaty na filiżankę i zalewając wodą o temperaturze 70-80 stopni. Jej napar ma żółtawozielony kolor, korzenno-gorzki lub lekko owocowy (w przypadku lepszych herbat) smak. Wykwintnym rodzajem Senchy jest Sencha First Flush, która pochodzi z wcześniejszych zbiorów. Wyróżnia ją odporność na gorzknienie i jasnozielony kolor. Należy ją zaparzać w temperaturze 60-70 stopni Celsjusza.
White Monkey - chińska herbata z prowincji Fujian, która jest uznawana za zieloną lub białą w zależności od liczby znajdujących się w niej zielonych listków. W suszu znajduje się wiele dużych, białych tipsów. Należy parzyć ją przez 2-3 minuty, zalewając wodą o temperaturze 70 stopni. Jej napar ma delikatny smak i świeży, lekko słodki aromat.
|