Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.
[strona główna] [kontakt]
Herbaciani.pl - serwis dla miłośników herbaty

Herbata czarna

Herbata czarna wywodzi się od herbaty zielonej. Legenda głosi, że do jej powstania przyczynił się przypadek: wieziony do Anglii ładunek herbaty uległ zamoknięciu, w wyniku czego listki herbaty przeszły proces fermentacji.

Aby otrzymać czarną herbatę liście krzewu herbacianego są poddawane więdnięciu, skręcaniu, fermentacji, suszeniu i sortowaniu, czyli przechodzą proces pełnej fermentacji. Liście zmieniają kolor na brązowy, a także zmienia się, w porównaniu z herbatą zieloną, ich skład (czarna herbata zawiera mniej witaminy C i związków mineralnych).

Wśród herbat czarnych ze względu na wygląd liści wyróżniamy:

Całe liście (whole Leaf)
Łamane (broken)
Bardzo rozdrobnione (fannings)
Pył herbaciany (dust)

Przygotowanie

Czarną herbatę należy zalewać wrzątkiem w drugim stadium wrzenia (wtedy, gdy woda jest biała z powodu obecności wielu drobnych pęcherzyków powietrza). Jest to bardzo ważne, gdyż woda przegotowana (bez pęcherzyków) powoduje, że napar traci aromat, a woda niedogotowana zmniejsza ekstraktywność herbaty.

Aby napar był odpowiedniej jakości należy wrzucić 1/2 - 1 łyżeczkę na każde 200 ml wody, dodając dodatkowo łyżeczkę na dzbanek. Czajnik, w którym mamy zamiar zaparzyć herbatę powinien być wcześniej ogrzany (np. przez przelanie wrzącą wodą), a potem wytarty do sucha. Herbatę parzymy przez 3,5 - 4 minuty, o ile nie mamy do czynienia z szlachetniejszymi gatunkami, które trzeba parzyć krócej (3 minuty).

Gatunki

Assam Leaf (liściasta) - pochodzi z północno-wschodnich Indii. Można ją przechowywać nie dłużej niż dwa lata, nadaje się nawet do parzenia w twardej wodzie. Parzymy ją przez 3-4 minut, wsypując do filiżanki czubatą łyżeczkę, napar ma ciemny, miedziany kolor. Assam ma wyrazisty smak - słodowy, czasem z korzennym posmakiem i orzechowy aromat. Można ją podawać z mlekiem.

Assam Broken (łamana) - powstaje z pocięcia liści Assam na drobne kawałki. Parzy się ją przez 3 minuty wsypując do filiżanki pół łyżeczki herbaty. Można ją podawać z mlekiem lub śmietanką, ewentualnie z cukrem.

Ceylon Dimbula - pochodzi ze Sri Lanki. Jej liście mają czerwonobrązowy kolor. Można ją parzyć w każdej wodzie, otrzymuje się z niej napar o czerwonozłotej barwie i świeżym smaku. Można ją podawać z dodatkami takimi jak mleko, cytryna lub cukier.

Ceylon Nuwara Eliya - również pochodzi ze Sri Lanki i słynie ze swojej wysokiej jakości. Jej napar ma złocisty kolor i delikatny smak. Można ją pić z mlekiem.

Darjeeling First Flush - uprawiana w północnych Indiach i niezwykle ceniona przez koneserów herbaty. Wytwarza się ją z liści z pierwszych zbiorów. Po zaparzeniu daje napar o złotawym kolorze i świeżym smaku z kwiatowym aromatem.

Darjeeling Inbetween - pochodzi ze zbiorów pomiędzy first i second flush, więc łączy w sobie walory obu tych rodzajów herbat, ale ma niższą jakość. Jej napar ma kolor od zielonego do żółtobrązowego i kwiatowy aromat.

Darjeeling Second Flush - pochodzi z drugiego zbioru, a jej wyjątkowy smak sprawia, że jest jeszcze lepsza niż herbaty z pierwszego zbioru. Aby wydobyć z niej pełnię smaku i zapachu do jej zaparzenia należy użyć miękkiej wody. Otrzymamy wtedy słodki napar o kwiatowym aromacie. Można ją podawać z dodatkami oraz mlekiem lub cukrem.

Earl Grey - to mieszanka czarnych herbat, obecnie w jej skład wchodzą głównie herbaty o przeciętnej jakości. Do jej produkcji używa się herbat o łamanych liściach. Ponieważ w zależności od firmy Earl Grey bardzo różni się składem trudno jednoznacznie określić najlepszy sposób jej parzenia.

English Breakfast - to mieszanka czarnych herbat, najczęściej cejlońskich i Assamu. Jej napar jest mocny o wyrazistym, lekko goryczkowym smaku. Można ją pić z mlekiem lub śmietanką.

Golden Nepal - pochodzi z Nepalu, daje złotoczerwony napar o owocowym posmaku.

Irish Breakfast - to irlandzka mieszanka herbat o miękkich liściach. Jej napar ma wyrazisty smak.

Keemun - pochodzi z Chin i jest uznawana za jedną z najlepszych herbat na świecie. Jest uprawiana w regionie Quimen, w którym panuje specyficzny klimat (duża wilgotność powietrza) sprzyjający powstawaniu wysokogatunkowych herbat. Jej liście w procesie przetwarzania są luźno lub ściśle zwinięte. Napar ma bogaty, lekko dymny zapach, w którym można wyczuć aromat suchych liści. Herbaty Keemun należy parzyć 3-4 minuty.

Kenya GFOP-1 Marinyn - pochodzi z Kenii i wyróżnia się doskonałą jakością. Jej napar ma wyrazisty smak i delikatny cytrynowy posmak.

Kenya GFOP-1 Milima - pochodzi z Kenii. Daje intensywny napar o delikatnym zapachu. Można ją podawać z mlekiem.

Mu Dan - pochodzi z Chin, występuje w postaci związanych w rozetkę czarnych, długich liści. Parzy się ją przez co najmniej 5 minut, wsypując jedną rozetę na czajniczek lub szklankę. Daje napar o łagodnym smaku i miodowym aromacie. Może być zaparzana kilkakrotnie.

Nilgri - pochodzi ze wschodniej części Indii, z Gór Błękitnych. Herbaty te znacznie różnią się między sobą jakością - najlepsze pochodzą z plantacji Chamraj, Thiashola, Dunsadle i Havukal z pierwszych, drugich oraz trzecich zbiorów. Jej napar ma złotobrązowy kolor i pełny, lekko cytrynowy smak. Może być podawana z mlekiem i cukrem.

Rosyjska herbata liściasta - to mieszanka czarnych herbat cejlońskich, Darjeeling i chińskich. Jej napar ma wyrazisty smak.

Tea Flower - to mieszanka czarnych herbat z rejonu Assam i gatunków chińskich, do której dodaje się ususzone kwiaty herbaty.

Terry Lapsang Souchong - pochodzi z Chin i jest aromatyzowana dymem drzewnym, w zależności od rodzaju listków może być różnej jakości. Często stosuje się ją jako dodatek do innych herbat, aby nadać im ciekawy aromat. Parzy się ją przez 2-3 minuty wsypując do filiżanki 1/3 łyżeczki suchej herbaty. Jej napar ma intensywny smak i dymny aromat oraz brązowy bądź złotobrązowy kolor.

Yunnan - pochodzi z Chin i jest jedną najbardziej znanych herbat świata. Jej nazwa wywodzi się od regionu, z którego pochodzi. Najszlachetniejszą jej odmianą jest Golden Yunan, który zawiera najwięcej tipsów (młodych liści w formie pączków). Yunan daje lekko słodkawy napar, w którym można wyczuć posmak dymu.












Czas na herbatę
© Remake Marketing - polityka prywatności - polityka cookies - kontakt