Herbata biała
Herbata biała jest produkowana, podobnie jak zielona, z pominięciem procesu fermentacji, a nawet więdnięcia. Do jej produkcji używa się jedynie młodych, nierozwiniętych pączków, zbieranych wczesną wiosną, co nadaje suszowi herbacianemu delikatnie srebrnawy odcień.
Przygotowanie
Herbata biała jest delikatniejsza od zielonej, dlatego wymaga też delikatniejszego i staranniejszego parzenia. Jej liście są bardzo lekkie, więc na filiżankę należy ich używać mniej więcej dwukrotnie więcej niż w przypadku innych herbat. Należy je zalewać wodą o temperaturze nie większej niż 80 stopni i parzyć 3-10 minut w zależności od gatunku.
Biała herbata ma niezwykle delikatny aromat i z tego powodu nie należy zaparzać ani podawać jej w naczyniach przesiąkniętych jakimkolwiek zapachem, nawet, jeśli jest to aromat innej herbaty.
Gatunki
China Silvery Strawberry (Srebrna Truskawka) - wykwintna herbata chińska produkowana w niewielkich ilościach. Jej młode liście (z dużą ilością białych tipsów) są ręcznie zwijane tak, aby przypominały kształtem truskawki. W czasie parzenia herbata rozwija się w kształt kwiatu. Jej napar ma wykwintny smak i aromat.
Pai Mu Tan - pochodzi z Chin, z prowincji Fuijan, a jej nazwa oznacza białą peonię. Do jej wyprodukowania wykorzystuje się tylko dwa pierwsze liście i pąk liściowy ze specjalnych rodzajów krzewów herbacianych. Po zebraniu liście podlegają naturalnemu wybielaniu i są suszone na słońcu. W gotowym suszu znajduje się duża ilość srebrzystych tipsów. Herbata ta może być przechowywana przez nieograniczony czas. Do filiżanki należy dodać co najwyżej 2 łyżeczki herbaty i zaparzać przez 3-4 minuty (choć można ją parzyć nawet do 10 minut). Jej napar ma żółtawy kolor i odświeżający, delikatny kwiatowy smak.
Snow Buds (Xue Ya; Śnieżne Pączki) - chińska herbata z prowincji Fujian produkowana w małych ilościach z ręcznie zbieranych pączków i pierwszych listków. Jej napar ma wykwintny pełny smak przywodzący na myśl prażone ziarno.
White Monkey - chińska herbata z prowincji Fujian, która jest uznawana za zieloną lub białą w zależności od liczby znajdujących się w niej zielonych listków. W suszu znajduje się wiele dużych, białych tipsów. Należy parzyć ją przez 2-3 minuty, zalewając wodą o temperaturze 70 stopni. Jej napar ma delikatny smak i świeży, lekko słodki aromat.
Yin Zhen (Silver Needle; Srebrna Igiełka) - chińska herbata, jedna z najbardziej cenionych na świecie. Należy ją zaparzać nie dłużej niż 15 minut, a jej napar jest bezbarwny o świeżym, słodko-kwaśnym smaku.
|