Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.
[strona główna] [kontakt]
Herbaciani.pl - serwis dla miłośników herbaty

Rooibos (Rooibush)

Napój rooibos produkuje się z rośliny rooibos (Aspalathus linearis), pochodzącej z Afryki Południowej, której nazwa oznacza "czerwony krzew". Liście czerwonokrzewu podlegają dojrzewaniu, suszeniu, a następnie są cięte na drobne kawałki.

Historia

Rooibos jest znany w Europie od stosunkowo niedługiego czasu. W początkach XX wieku Benjamin Ginsberg zainteresował się krzewem uprawianym w okolicach Kapsztadu. Po pewnym czasie odkryto jego właściwości zdrowotne i zainteresowano się jego uprawą na szerszą skalę.

W sprzedaży rooibos znalazł się już w 1904 roku, ale prawdziwą popularność zdobył po roku 1930, kiedy to odkryto jego dobroczynny wpływ na zdrowie.

Krzew rooibos może być wysoki nawet na 2 metry, a jego liście wyglądem przypominają sosnowe igły. Jego kwiaty mają żółty kolor, a zbiory listków odbywają się od lutego do kwietnia.

Właściwości zdrowotne rooibos opisane są w dziale Właściwości herbaty.

Przygotowanie

Aby należycie przygotować napój rooibos należy wsypać jedną czubatą łyżeczkę suszu na filiżankę, zalać wrzątkiem i parzyć 3-5 minut, a nawet trochę dłużej. Te same liście możemy zaparzać dwukrotnie. Napar ma czerwony kolor i mocny, cierpki smak z cytrynowym posmakiem.












Czas na herbatę
© Remake Marketing - polityka prywatności - polityka cookies - kontakt