Rooibos (Rooibush)
Napój rooibos produkuje się z rośliny rooibos (Aspalathus linearis), pochodzącej z Afryki Południowej, której nazwa oznacza "czerwony krzew". Liście czerwonokrzewu podlegają dojrzewaniu, suszeniu, a następnie są cięte na drobne kawałki.
Historia
Rooibos jest znany w Europie od stosunkowo niedługiego czasu. W początkach XX wieku Benjamin Ginsberg zainteresował się krzewem uprawianym w okolicach Kapsztadu. Po pewnym czasie odkryto jego właściwości zdrowotne i zainteresowano się jego uprawą na szerszą skalę. W sprzedaży rooibos znalazł się już w 1904 roku, ale prawdziwą popularność zdobył po roku 1930, kiedy to odkryto jego dobroczynny wpływ na zdrowie.
Krzew rooibos może być wysoki nawet na 2 metry, a jego liście wyglądem przypominają sosnowe igły. Jego kwiaty mają żółty kolor, a zbiory listków odbywają się od lutego do kwietnia.
Właściwości zdrowotne rooibos opisane są w dziale Właściwości herbaty.
Przygotowanie
Aby należycie przygotować napój rooibos należy wsypać jedną czubatą łyżeczkę suszu na filiżankę, zalać wrzątkiem i parzyć 3-5 minut, a nawet trochę dłużej. Te same liście możemy zaparzać dwukrotnie. Napar ma czerwony kolor i mocny, cierpki smak z cytrynowym posmakiem.
|