Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.
[strona główna] [kontakt]
Herbaciani.pl - serwis dla miłośników herbaty

Pu-erh - właściwości zdrowotne

Pu-erh to pochodząca z chińskiej prowincji Yunnan herbata półfermentowana. Bardzo ważnym etapem procesu jej obróbki jest dojrzewanie - im dłużej trwa etap leżakowania, tym lepsze właściwości zdrowotne uzyskuje herbata. Najlepsze i najkosztowniejsze herbaty Pu-erh dojrzewają aż 60 lat. Historia Pu-erh sięga czasów dynastii Tang (618-907). Pierwotnie mógł ją spożywać jedynie cesarz, a herbata była produkowana w niewielkich ilościach.

Pu-erh a odchudzanie

Pu-erh największą sławę zdobył jako herbata wspomagająca odchudzanie, dzięki pobudzaniu przemiany materii i procesów trawiennych (pobudza wydzielanie soków trawiennych i poprawia perystaltykę jelit).

Profilaktyka przeciwmiażdżycowa

Pu-erh poleca się też osobom, które chcą uniknąć zmian miażdżycowych. Zawarte w niej flawonoidy uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają krwawieniom. Ponadto herbata ta pomaga obniżyć poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Flawonoidy mają również właściwości moczopędne oraz zapobiegają zlepianiu się płytek krwi.

Pu-erh a wątroba

Istotną właściwością Pu-erh jest również wspomaganie pracy wątroby. Ponadto z prowadzonych we Francji badań wynika, że herbata ta pomaga neutralizować skutki spożycia alkoholu (choć trzeba pamiętać, że nie dotyczy to większych ilości).

Długowieczność

Oprócz flawonoidów Pu-erh zawiera też duże ilości aminokwasów i różnorodne pierwiastki takie jak: wapń, magnez, żelazo (dzięki małej zawartości kofeiny i taniny jego wchłanianie nie jest upośledzone), cynk, mangan, miedź i selen oraz dobrze przyswajalną witaminę C.

Dowiedziono, że te składniki, w takich proporcjach, w jakich występują w tej herbacie przyczyniają się do długowieczności. Wynika to z faktu, że dzięki nim zwiększa się odporność organizmu i zwalczane są wolne rodniki (agresywne związki tlenu, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób przewlekłych).

Zawarte w herbacie flawonoidy wykazują też działania odtruwające - wiążą metale i toksyny. Dodatkowo w początkowych fazach chorób nowotworowych Pu-erh może hamować ich rozwój.

Przygotowanie herbaty pu-erh

Przede wszystkim, aby zachować właściwości zdrowotne Pu-erh nie należy jej słodzić. Jeżeli przeszkadza nam jej specyficzny ziemisty smak warto wybrać herbatę Pu-erh z dodatkami smakowymi, które złagodzą jej smak.

Aby należycie zaparzyć herbatę Pu-erh należy wsypać 1/2 - 1 łyżeczkę suszu herbacianego na filiżankę. Po zalaniu wrzątkiem można ją zamieszać, odlać napar, zalać znowu gorącą wodą i wypić napar z drugiego parzenia. Powinno się ją parzyć 3-5 min. Można ją jednak pić od razu po zaparzeniu (napar ma wtedy bardziej intensywny, choć nie zawsze lepszy smak).












Czas na herbatę
© Remake Marketing - polityka prywatności - polityka cookies - kontakt